Δερματοχειρουργικη

Διαθερμοπηξία

Ο Γεννητικός Ανθρώπινος Ιός των Θηλωμάτων ( HPV ) είναι ένας κοινός ιός. Οι περισσότεροι σεξουαλικά ενεργοί άνθρωποι θα κολλήσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους τον ιό HPV. Υπάρχουν περισσότεροι από 40 τύποι του ιού αυτού, οι οποίοι μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή.

Αυτοί οι τύποι μπορεί να προσβάλλουν την γεννητική περιοχή του άντρα και της γυναίκας δημιουργώντας τα γεννητικά κονδυλώματα.

Οι ασθενείς με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα (π.χ. HIV ), αναπτύσσουν συνήθως πιο σοβαρά κονδυλώματα, τα οποία δύσκολα αντιμετωπίζονται θεραπευτικά.

Σημεία/ Εκδηλώσεις των γεννητικών κονδυλωμάτων: Μία ή περισσότερες βλατιδώδεις βλάβες στο πέος, στους όρχεις, στη βουβωνική περιοχή, στους μηρούς, στον πρωκτό ή στα γεννητικά όργανα της γυναίκας.

Τα κονδυλώματα μπορεί να είναι επαρμένα, επίπεδα ή να έχουν σχήμα ανθοκραμβοειδές. Συνήθως είναι ανώδυνα. Τα κονδυλώματα μπορεί να εμφανιστούν μετά από εβδομάδες ή μήνες, ύστερα από τη σεξουαλική επαφή με προσβεβλημένο άτομο.

Ο ιός HPV μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή, συνήθως μέσω της σεξουαλικής επαφής από τον κόλπο και τον πρωκτό. Οι περισσότεροι άντρες και γυναίκες μπορεί να τον μεταδώσουν ή και να τους μεταδοθεί, χωρίς να το καταλάβουν. Άνδρες και γυναίκες μπορεί να έχουν προσβληθεί από τον ιό του HPV και να τους εμφανιστεί πολλά χρόνια μετά την HPV θετική σεξουαλική επαφή.

Μέχρι σήμερα, δεν έχει εγκριθεί κάποια εξέταση, η οποία θα ανιχνεύει τον ιό HPV στον άντρα. Η μόνη εγκεκριμένη εξέταση είναι για τις γυναίκες και αποτελεί μέρος της εξέτασης για τον καρκίνο του τραχήλου( TEST PAP ).

Τις περισσότερες φορές τα γεννητικά κονδυλώματα είναι ορατά με το μάτι αλλά δεν υπάρχει θεραπεία. Υπάρχουν όμως τρόποι αντιμετώπισής τους καθώς μπορεί να θεραπευτούν με κάποιο τοπικό φάρμακο, να καυτηριαστούν ή να ψυχθούν.

Αλλά επειδή συχνά τα κονδυλώματα υποτροπιάζουν μπορεί να χρειαστεί συνδυασμός θεραπειών. Γι ‘ αυτό το λόγο υπάρχουν τρόποι μείωσης της πιθανότητας προσβολής από τον ιό HPV , όπως είναι η χρήση προφυλακτικού (πρέπει να χρησιμοποιείται πάντα με σωστό τρόπο) καθώς μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού από σύντροφο σε σύντροφο ή την ανάπτυξη παθήσεων σχετιζόμενων με τον HPV.

Αλλά ο ιός HPV μπορεί να προσβάλει περιοχές που δεν καλύπτονται από το προφυλακτικό – άρα τα προφυλακτικά μπορεί να μην σας προφυλάσσουν εξολοκλήρου από τον HPV. Επίσης, υπάρχει ένα καινούργιο εμβόλιο κατά του HPV, το οποίο σχεδιάστηκε κυρίως για να προστατέψει από τον καρκίνο του τραχήλου και τα γεννητικά κονδυλώματα.

Σήμερα, έχει πάρει άδεια να χρησιμοποιείται από κορίτσια και γυναίκες 12-26 ετών. Μελέτες πραγματοποιούνται για να βρεθεί αν το εμβόλιο είναι ασφαλές και για τους άντρες κι αν μπορεί να τους προστατέψει από τα γεννητικά κονδυλώματα.

Όμως παρόλα αυτά ο ερωτικός σας σύντροφος μπορεί να έχει HPV και να μην έχει γίνει αυτό αντιληπτό. Οι ερωτικοί σύντροφοι συνήθως μοιράζονται τον ιό HPV.

Εάν είστε για πολύ καιρό μαζί, είναι πολύ πιθανό να έχετε ήδη προσβληθεί από τον ιό. Αν έχετε επαφή με νέο σύντροφο, η χρήση προφυλακτικού θα σας μειώσει τις πιθανότητες να προσβληθείτε από τον ιό HPV και τις σχετιζόμενες παθήσεις.