Δερματολογια

Έλεγχος Σπίλων Μελάνωμα

Σήμερα, ο καρκίνος του δέρματος συναντάται όλο και περισσότερο σε νεαρές ηλικίες. Για να ελέγξετε τους σπίλους (ελιές) στο σώμα σας μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν δερματολόγο έτσι ώστε να σας εξετάσει προληπτικά.

Όσο μεγαλώνετε, τόσο περισσότερο το δέρμα σας αλλάζει και μπορεί να εμφανιστούν νέοι σπίλοι ή κηλίδες ηλικίας (γνωστές και ως ηλιακές φακές). Αυτό είναι ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης.

Ο έλεγχος ολόκληρου του σώματος, που ονομάζεται και χαρτογράφηση σπίλων, περιλαμβάνει την επιθεώρηση κάθε τετραγωνικής ίντσας του δέρματός σας, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών σας, στα πέλματα των ποδιών σας, στα αυτιά σας, στο τριχωτό της κεφαλής, στην πλάτη, στο κάτω μέρος και στην περιοχή των γεννητικών σας οργάνων.

Όταν ελέγχετε μέρη του σώματός σας μόνοι σας, που είναι δύσκολο να δείτε, μπορεί να είναι χρήσιμο να χρησιμοποιήσετε έναν καθρέφτη ή να ζητήσετε από κάποιον να βοηθήσει. Εάν πιστεύετε ότι κάτι στο δέρμα σας μπορεί να είναι μη φυσιολογικό και εάν δεν εξαφανιστεί μέσα σε 4-8 εβδομάδες, καλύτερα να επισκεφθείτε έναν γιατρό.

Το μελάνωμα είναι πολύ συχνό στην Ελλάδα. Μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα σας, ακόμη και σε μέρη που δεν φτάνει ποτέ το φως του ήλιου, όπως στο τριχωτό της κεφαλής σας, στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ή κάτω από τα νύχια σας. Συνήθως οι πληγείσες περιοχές περιλαμβάνουν το στήθος και την πλάτη στους άνδρες και τα πόδια στις γυναίκες.

Το μελάνωμα συνήθως μοιάζει με ένα επίπεδο, σκουρόχρωμο, ακανόνιστα χρωματισμένο σημείο στο δέρμα. Μπορεί να είναι καφέ ή μαύρο, γαλαζωπό, κοκκινωπό ή σε σπάνιες περιπτώσεις ακόμη και λευκό ή εν μέρει χρώμα δέρματος.

Μερικές φορές τα μελανώματα εμφανίζονται ως ελαφρώς ανυψωμένα καστανόμαυρα εξογκώματα. Οι ηλικιωμένοι μπορεί να αναπτύξουν μια προ-καρκινική πάθηση που ονομάζεται κακοήθης φακοειδής ίνωση. Αυτό εμφανίζεται ως καφέ έως σκούρα καφέ κηλίδα του δέρματος με ακανόνιστο χρώμα και υφή.

Οι υγιείς σπίλοι έχουν συνήθως στρογγυλό ή οβάλ σχήμα και τείνουν να έχουν μόνο ένα χρώμα. Κανονικά δεν είναι πολύ μεγάλα (λιγότερο από 6 mm σε διάμετρο).

Η όψη της έχει αλλάξει πρόσφατα σύμφωνα με τα πιο πάνω κριτήρια;

Σε περίπτωση ύποπτης ελιάς ή πρόσφατης αλλαγής της, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας άμεσα, καθώς μόνο ο ειδικός μπορεί να κάνει σωστή διάγνωση.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική για την αντιμετώπιση του μελανώματος. Υιοθετήστε την αυτοεξέταση.

Ελιά

 • Σχήμα Μάλλον στρογγυλό και ομοιόμορφο
 • Περίγραμμα Ομοιόμορφο / γεωμετρικό
 • Χρώμα ένα μόνο χρώμα
 • Διάσταση κάτω από 6 mm
 • Εξέλιξη Σταθερό 6 μέγεθος

Ελιά Μελάνωμα

 • Ασυμμετρία/Asymmetry Ανομοιόμορφο
 • Ανομοιόμορφο/ Δαντελωτό/Border
 • Περισσότερα από ένα/Color
 • Πάνω από 6 mm / Diameter
 • Αύξηση μεγέθους / Evolution

Πώς θα εξετάσετε το δέρμα σας;

Πραγματοποιήστε μια σύντομη αυτοεξέταση ακολουθώντας τη μέθοδο ABCDE, με τη βοήθεια ενός καθρέφτη χειρός.

 1. Εξετάστε το πρόσωπο και τα αφτιά με τη βοήθεια ενός καθρέφτη. Για το τριχωτό της κεφαλής, χρησιμοποιήστε στεγνωτήρα μαλλιών (πιστολάκι).
 2. Παρατηρήστε τις παλάμες και το πάνω μέρος των χεριών χωρίς να ξεχνάτε τα νύχια. Με τη βοήθεια ενός καθρέφτη εξετάστε τους αγκώνες, τους βραχίονες και τις μασχάλες.
 3. Κοιτάξτε προσεχτικά το λαιμό, το στήθος (καθώς και την περιοχή κάτω από αυτό στις γυναίκες) και την κοιλιά.
 4. Μπροστά σε έναν καθρέφτη, και με τη βοήθεια ενός καθρέφτη χειρός, εξετάστε τον αυχένα, τους ώμους, την πλάτη, τους γλουτούς, το πίσω μέρος των μηρών, των βραχιόνων και των αφτιών.
 5. Σε καθιστή στάση και με τη βοήθεια ενός καθρέφτη, παρατηρήστε το εσωτερικό μέρος των μερών, τις κνήμες, τα πόδια και τις πατούσες, χωρίς να παραλείψετε τα νύχια και την περιοχή των γεννητικών οργάνων.